top of page
Gymfood (VOOR WEBSITE).png

(Top)sportdiëtistie Tanja Callewaert,  die enkele topsport-gymnasten in Gent begeleidt zoals o.a. Nina Derwael, Bo Hollebosch (acro) ...,  heeft 7 algemene voedingstips die zij meegeeft aan de topsportgymnasten. Deze tips zijn van toepassing op alle gymnasten, ongeacht het niveau. Je kan ze bovendien onthouden met het woord GYMFOOD!


G: Groenten à volonté. Groenten zijn de basis voor elke hoofdmaaltijd. Ze bevatten heel wat vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vezels ... die goed zijn voor je algemene gezondheid.

Y: Your own responsibility. Wat je eet is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid. We willen jullie als ouder, coach en gymnast nuttige voedingstips meegeven, maar we willen geen strikte regels opstellen. Je kiest zelf wat je met de tips doet.

M: Melk na een training. Melk(producten) na een training zijn bevorderlijk voor het herstel.

F: Fruit voor een training. De voorkeur gaat uit naar het eten van fruit voor een training om zo de nodige koolhydraten te voorzien. Het bevat naast koolhydraten ook nog heel wat andere nuttige stoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten, die je nooit kan evenaren met bv. een koek.

O: Overal en altijd volkoren. Volkorengraanproducten (brood, pasta, rijst ...) krijgen steeds de voorkeur, zowel voor als na de training. Ze zorgen voor een sneller en langer verzadigd gevoel waardoor de kans kleiner is dat je er meer van gaat eten dan nodig is. Ze zorgen eveneens voor een stabielere suikerspiegel in je bloed waardoor ook je energiepeil constanter blijft, zonder te veel pieken en dalen.

O: Ook in het weekend. Een gezond voedingspatroon is meer dan enkel en alleen aandacht spenderen aan gezonde voeding vlak voor, tijdens en na een training. Ook in het weekend en tijdens vakanties is een gezond evenwicht belangrijk. Het gaat over het ontwikkelen van een gezonde leefstijl die je dag in dag uit probeert na te streven.

D: Drinken, drinken, drinken! En dan gaat het hier wel degelijk over water. Voldoende water drinken werkt namelijk prestatiebevorderend.

bottom of page