top of page

Wat is acrobatische gymnastiek? 

Balans-oefening

De partners voeren statische en dynamische evenwichtselementen uit, waarbij ze

tijdens de elementen voortdurend met elkaar in contact zijn. Naast evenwicht moeten

de gymnasten in deze oefeningen ook blijk geven van kracht, lenigheid en beweeglijkheid.

Tempo-oefening

Deze oefening wordt meestal uitgevoerd op vinnige muziek waarin vlucht- en tumblingelementen afgewisseld worden. De tempo-oefening is waarschijnlijk ook de spectaculairste oefening waarbij enkel- en meervoudige salto's met of zonder schroeven geturnd worden.

Als onafhankelijke sport ontwikkelde de sportieve acrobatie zich vooral via de Oost-bloklanden. Rusland, Polen en Bulgarije richtten sinds 1939 internationale tornooien in en hebben samen met China de grootste acrotraditie. Ook actueel zijn zij nog de belangrijkste medaillekanshebbers. Echter, sinds enkele jaren behoort ook België tot de top en staan onze formaties ook geregeld op het podium

In tegenstelling tot de meeste gymnastiekdisciplines worden er in de acrobatische gymnastiek geen individuele oefeningen gebracht. De oefeningen worden in volgende formaties geturnd:

  • Meisjes paar (duo)

  • Jongens paar (duo)

  • Gemengd paar (duo)

  • Meisjes drie (trio)

  • Heren vier (kwartet)

Een oefening wordt uitgevoerd op muziek en duurt maximum 2 minuten en 30 seconden. In die tijdsspanne moeten de gymnasten de juryleden van hun kunnen overtuigen. Er kunnen 3 soorten oefeningen onderscheiden worden.

 

Acrobatische Gymnastiek is een mooie, dynamische spectaculaire sport voor jongens en meisjes. In deze gymnastiekdiscipline worden indrukwekkende piramides afgewisseld met dans en grondoefeningen. Aangezien er niet individueel gewerkt wordt, speelt wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking tussen de partners een belangrijke rol.

Combinatie-oefening

In deze oefening worden elementen uit de twee vorige soorten oefeningen gecombineerd. Evenwichtsdelen worden afgewisseld met spectaculaire sprongen en salto's.

Bryan_Brennan_flag-on-head-225x300.jpg
78d23374c86756f1759343c9589fcd08.jpg
a2185fe2c61a65b3e0b922c225746b46.jpg
bottom of page